Saturday, 15 October 2011

Secantik nombor tp xsecantik kisah

Hye evryone..
tengah duduk2 menghadap facebook tadi aq t'ingat album famly..then aq pon ambil dan tatap gambar-gambar yang ada dalam album aq tuh..sorang demi sorang dalam gambar tu dah xada..mereka dh pergi meninggalkan dunia yang sementara nie..(sambil hati berkata,entah esok lusa tiba pula masa aq..tapi amalan yang nak dibawa xsebanyak dosa yang aq buat)..
sebak aq sowang2 dalam bilik nie..


YAALLAH..AQ TAKUT MATI..MASIH TERLALU BANYAK AMALAN YANG BELUM AQ SEMPURNAKAN
YAALLAH..AQ BARMOHON KEPADAMU AGAR AQ DIPERMUDAHKAN URUSANKU DI PADANG MAHSYAR NANTI
JAUHILAH AQ DARI SEKSAAN KUBUR..


itu yang terdetik dalam hati aq tadi masa menatap gambar-gambar famly..
dan aq mula la t'ingat akan kisah arwah makngah pada 1.1.2011


SECANTIK NOMBOR TP XSECANTIK KISAH...
pada tarikh tu,makngah pula pergi menghadap illahi..macam xpercaya..baru 2 ary lepas aq berbual dengan dy..

tanggal (31.12.2011)
orang lain sebok dengan nak sambut tahun baru@eppy new year..tapi kami sekeluarga pada ketika itu tengah sedih sambil membaca surah yassin untuk makngah..makngah nazak ketika itu..dan pada tarikh ini la juga adalah tarikh ulang tahun kelahiran makngah..

2 ari sebelum tarikh kelahiran makngah..makngah dimasukkan kew HUKM (Hospital universiti kebangsaan malaysia)..pada petang tuh aq baru lepas mengahadap facebook juga..tibe2 adik saudaraku datang..aq bertanye mengenai makngah..katenyer pakngah baru membawanye ke hospital..terkejut aq..aq baru bercadang nak melawat makngah di putrajaya..lalu aq bergegas kew rumah maklang untuk memberitahu akan semuanya..
tengah aq dok bercerita dengan maklang tibe2 enset maklang berbunyi...katenyer pakngah yang mesej memberitauhu makngah skunk berada di wat..xlama lepas tuh pakngah terus call kate makngah dh kritikal..pakngah memberitahu sambil menangis..
maklang terus menagis..dh menyuruh aq bersiap..nt dy amek aq dekat rumah nenek..aq dengan bergegas pulang ke rumah..


sampai di rumah..atuk pula tiada..dengan perasaan yang sedikit cemas ketika itu aq cari atuk di ladang lembunya..tapi atuk tada disitu..lantas aq menelefon atuk.dan menyuruh atuk pulang dengan segera..

selang 10 minit lepas tuh atuk pulang ke rumah..aq menyuruh atuk bersiap sebab maklang dh onthwy menjemput kami..
xlama lepas tuh maklang tiba..dan kami pergi ke HUKM..


sampai disana aq memandang maknganh yang terlantar sakit diatas katil..tapi aq berlagak cool..aq xmengis..tapi memandang makngah dengan penuh kasian...
sempat juga aq berbual2 dengan maknagah..



makngah: kaklong bila balik..lama xnampak ko.slalu adew jew singgah2 pergi uma makngah


aq: adew jew nie..baru jew 3 ari balik..baru start cuti sem


makngah: owwhh..bila habis??lepas nie dh boleh la kejew..


aq:insyaallah kalau xdew halangan tahun depang dalam hujung tahun habis..hihi(ketawa aq)

makngah: bagus la..sambil tersenyum menahan kesakitan..



keesokkan harinya nenek yang pulang dari berubat di singapore datang...nenek menangis2 melihat makngah...aq pula yang sayu ketika itu..aq pula ajak sepupu aq pergi ke cafe...

maksu pula call..tanya pasal perkembangan makngah..aq bagitaw makngah semakin teruk..maksu pon menangis...maksu kate nt maksu balik dari singapore secepat mungkin...malam keesokkan arinya maksu pulang...sempat la aq berbual2 cerita lagi pasal apa yang berlaku di hospital..


aq ceritalah makngah tu macam xdew harapan..pastu aq rase xsedap aty...ea la mase aq urut kaki makngah..kaki makngah dah sejuk mcm ice..padahal mase tuh xpasang kipas pon..then aq menyuruh saudara aq(anak kepada makngah) minta maaf dekat makngah..sebab makngah dah nampak lain sangat..makngah macam dah nak pergi..
dy terus terkejut..lalu dy meminta maaf then memegang kaki ibunya..dy pon terkejut sebab kaki ibunya dah sejuk macam ice..



keesokan harinya (1.1.2011)

awal pagi nenek dan atuk kejutkan aq...ajak aq ke hospital..tapi aq cakap aq nk pergi lewat sebab malam tadi lepas bebual dengan maksu aq xbley tidow..aq asyik teringat jew dekat makngah)..

lepas nenek n atuk pergi..aq pula siap then kena antar makcik aq g kejew jap..xsampai 10 minit kteowg sampai..husband makcik aq pula xsihat..kena gastrik..then aq hantar dy g klinik..

tengahhari aq gerak ke hospital bersama maklong,paklong,paklang,maklang dan maksu sekeluarga..dalam perjalan adik mesej paklang n cakap makngah dah semakin kritikal..paklang pon apalagi..bawala kereta secepat yang mungkin..sampai jew diperkaranagn hospital..adik kol then cakap makngah dah meninggal..menagis kami..sebak sangat..kami terus naik menuju kew wad..sampai di katil..muka makngah dah ditutup pakai kain putih..


pakngah pula dah meraung kesedihan..tyme tuh aq xtaw nak cakap pew..hanya tergamam melihat sekeliling..


jenazah dibawa ke bilik mayat..pakngah pula yang rebah seketika tadi memangil aq..
aq terus pergi ke pakngah..pakngah meminta aq membawanya ke bilik mayat..dengan segera aq membawanya..masa kt lif pakngah meraung lagi..aq sebak melihat pakngah..aq just cakap dekat pakngah...sabar pakngah..


then aq la yg bnyak menenangkan pakngah ketika itu..sebab dulu pon masa aq kehilangan mak..pakngah yang uruskan..kali ini biarla aq membalasnya..

selepas 3 jam..hal memandikan jenazah siap..aq menyuruh maklang pulang kerumah dahulu..aq akan membawa pakngah menaiki van jenazah nt..pasal pakngah janganla risau..
dalam van jenazah..pakngah membaca termenung..sambil diraut wajahnyer kelihatan begitu sedih..aq terus mebelek enset..lalu memasang surah yassin kerana aq unzur..


sampai dirumah pakngah..jam menunjukkan pukul 7.45..maghrib ketika itu..orang kampung dh berkumpul dirumah pakngah...








BERSAMBUNG....................

Sunday, 9 October 2011

Final dah dekat

Arrrgghhhh....(mengeluh tibe2)...pejam celik pejam celik rupanye tinggal lagi beberapa minggu jew lagi final exam untuk this sem..dah la this sem semester akhir aq..giler takut..tdow pon dah xlena dah skunk tapi preparation satu pon xbuat lagi..YA ALLAH..pew la nk jadi ngn aq nie..enjoy kuat sangat...

hari-hari aq berdoa agar aq xgive up tyme blajar nie..tapi usahanya skit sangat..macammane la nk dapat hasil yang melimpah ruah..bila sayang bising..aq mula nak tarik muka..tapi mmg ptut la dy bising2 kt aq..aq nie lupa tanggungjawab...
start dari hari nie aq janji aq nk cuba fokus balik..aq nk wt yang terbaik untuk diri aq n adik2...


YAALLAH..KAU KUATKAN LAH IMANKU...
mudah-mudahan aq dapat menjadi contoh terbaik untuk adik2 agar dowang rajin belajar n xmalas macam aq nie ha...

STDY SMART LA SHAMIZA!!!
XRUGI..KEUNTUNGAN NYA UTK AWK JUGA PADA MASA AKAN DATANG..(=

Friday, 7 October 2011

~aq yang Bermulut manis~

aq xtaw nak letak pew kt tajuk entry cter ari nie so that y la aq bg tajuk cmtuh..hihi...
dah 2 hari aq xchat..so td mula la mngadew2 ajak sayang teman makan..kalau sayang xteman makan ingt nak mogok la..ngehngeh...tp dalam marah2 sayang malas nk keluar tu akhirnye dy teman jugak aq lunch..tapi lunch nye dah lewat sgt tu,kol 3.30 baru kteowng keluar makan..(sory sayang sy kacau awak yang baru nak lelap mata)


balik jew dari makan terus aq layan cter korea sampai xsedar dh 10minit sayang mesej aq..tibe2 rase tergerak aty nk check phone..kalau x,xberbalas la mesej cik abang tuh..
aq pon replay terus mesej sayang then dy call bual2 kosong jew..
xlame lepas tuh aq ckp kt dy..mesej jew rr..aq busy nie..(busy nak layan cter korea td sebenarnya..hihi)


selang beberapa minit lepas tuh aq call nenek kat kampung..sajew la tnyew khabar then gosip2 ckit..hihi...nenek tanye dah makan blom..aq ckp lah dah..nenek bley plk cter pasal lauk gulai lemak siput sedut..giler terliur aq..xpew2 dalam kepala aq nie dah plan masak lauk tuh dr ritu lgik tp masalahnyer aq nie xpernah plk siang siput sedut nie...(aq sengih sowang)
lepas abes berbual2 ngn nenek..aq terus cari sayang..



*****call sayang lagi*****

aq :sayang..erm esok sy nak g pasar..teringin plk nk makan lauk siput sedut..errmmm...sedapnyer kan

sayang :awak nie dah la xsihat tapi nak makan sedap2 jew yunk..

aq:ala..boleyh la..tapi kan awk boleh tolong sy x??

sayang :tolong pew plak awk nie..

aq :tolong..siangkan siput sedut tuh..sy xpandai la..

sayang :ea rr sayang...

aq :ok2..jom mesej balik arr..

*************************************************************************************




*******sms********

aq :sedapnya makan siput pastu kailan ikan masin

sayang :aah banyk la duit tu kan

aq :xpew..duit dalam bank ada..hehe

sayang :bukit kalau asyik dikikis lama2 rata

aq :taw pun..dah lame xmakan siput..xpew la..skali sekala..sy pun dh lame xmasakkan untuk awk..kesian awk kn yunk..

sayang :Ala..tyme kehendak dy manis nye ayat..=)

aq :hahahaha..tapi kebaikan kite bersama kan..kan...=)

sayang :hehehehe...ok2




giler kesian sayang..xpew rr skali skala menyakat...asyik sayang jew menyakat aq..kali nie biar aq plk....

nampaknyer esok aq kena la bagun pagi2 g pasar beli barang2 nak masak....
hope adew la siput tuh...



thank sayang sebab layankan ajew kerenah aq nie..nie yg aq makin sayang ko sayang..
aq sayang ko la sayang..sayang banyak2..=)

Thursday, 6 October 2011

Ketentuan-Nya

Kerana terlalu sayang dengan seseorang,
Allah ambil dia dari kita. Allah jarakkan kita dengan dia.
Namun ini Qada & Qadar Allah SWT untuk menguji manusia.

Wednesday, 5 October 2011

i think i wanna marry u


i luv you,....
that all i know..
this what i feel..
like the never ending falling snow..
during winter's chill...

Tuesday, 4 October 2011

Someone in memories

When we walk down the street..I feel a tremblin' in my knees and just to know your mine, until the end of time..makes my heart skip a beat..well, I did a double take the day I met you..my heart turned a flip as I stood next to you..and I knew right there I never could forget you..for you are my every dream come true and my heart skips a beat.....






.............................****************************.......................................
apa perasan kowang if adew owg bg ayat nie kt kowang..msti kowang asyik t'pikir2 kn....ayat nie diberikn oleh someone khas untuk aku..pew yang bezanyer dy bukan la "BF" aku ty dy adalah someone yg penah aku minat tyme sek mengah dulu..dulu mase dy dok2 usha aku,aku punyela jual mahal..entah rr..terharu,sedih,gembira..sume perasan adew bile aku bace ayat yang dy tujukan...aku xmampu nak buat pew2...aq dh berpunya..dan aku sayangkan life aku dengan orang yang aku sayang..

dear someone yang penah aku minat suatu ketika dahulu ni....
tyx 4 everything..mintak maaf sangat..aku xdew niat nak kecewakan perasaan kau....aku sayangkan life aku skunk nie..aku xnk kehilangan someone yang aku sayang....kau pon tce8 ea..take your time untuk lupakan aku slow2...pew pn terjadi kite still kawan sampai ke akhir hayat....