Thursday, 31 March 2011

APRIL kembali mengimbas kenangan lalu

Assalamualaikum....


hari ni aq nak kongsi skit cerita mengenai aq 3 tahun lepas..cerita ni mungkin x menarik pon bagi korang-korang yang baca,tapi bagi aq..sangat-sangat la bermakna..

april yang lalu..aq telah diduga dengan dugaan yang xdapat aq lupakan sehingga hari ini..memberikan kesan yang mendalam....


*******
Rindu aq dekat MAK..awal april..mak terlantar di hospital serdang..tapi sebelom mak terlantar di hospital..mak dah terlantar sakit di rumah...x sanggup aq melihat mak menahan sakit..aq,adik-adik dengan family belah ayah hari-hari berdoa xputus-putus agar mak cepat sembuh..
setiap hari aq menahan air mata ni agar xjatuh depan mak..agar mak lebih kuat..
ALHAMDULILLAH...bersyukur aq kepada ALLAH..aq diberikan kekuatan untuk terus besabar menghadapi dugaannya...

*Bila mak tanya aq..

MAK :Along mak teruk sangat kew??Doktor ada cakap x bile mak boleh balik..mak xsuka duduk
sini.. sakit badan-badan nie..

aq :ea mak..mak ok..xlame lagi mak boleh balik..mak sabar ea..mak kena kuat..kalau mak xkuat..
nanti siapa nak jaga along dengan adik-adik..

MAK :Mak dah xtahan..hari-hari kena cucuk dengan doktor..tengok ni..banyaknyer wayar dekat badan mak..boleh xsuruh doktor buka..

aq :Mak jangan la macam nie..macammana nak cepat sembuh..

MAK :ALong..terima kasih sebab jaga mak,degil-degil alaong tapi dengar juga cakap mak..along mandi kan mak,sikat rambut mak..segan mak..selama ni mak yang bela along..tapi along pula kena pikul tanggungjawab..along jangan risau..mak xlama..

aq :xpew la mak..along xkisah..janji mak cepat baik..along dh rindu nak makan tomyam kegemaran along yang mak selalu masak tu..huhu(aq cuba mengubah topic..sebab xnk menitiskan airmata depan mak..)

MAK :Along..mak dah xkisah jodoh along dengan siapa-siapa..mak sentiasa doakn anak-anak mak dapat jodoh yang baik-baik..(sambil mak memeluk aq..dan cium pipi aq..)

aq :Mak....(sebak sekejap aq dalam hati..tanpa aq sedar airmata menitis dipipi)...along sayang mak..mak jangan arr cakap lagi..mak tidur ea..


***banyak lagi perbualan aq..tapi aq skip jew sebab aq sebak pula bila write citer nie..

Selang beberapa hari di hospital..aq harapkan keadaan mak makin baik..tapi sangkaan aq salah..
mak semakin kritikal..sampai nak makan pon kena pakai tiub khas..
(YAALLAH..ringankan lah ujian ini...aq dah xtertahan melihat mak..)


***hari ke-4
aq :Mak along nk g mandi kejap ea..mak tunggu ea..kejap lagik nurse hantar sarapan

MAK :Mak dah xbercakap..mak cuma mengalirkan airmata..

aq :Mak..jangan la macam nie..kejap jew..along dah 2 hari xmandi..lepas mandi along datang..along bukan nak tinggalkan mak..

MAK :Along...mak sayang along..jangan pergi..

**doktor datang dengan nurse..

DOKTOR : Adik..kami nak check mak awk ni..awak pergi la mana-mana dulu..

aq : baikla..

aq pon belalu meninggalkan mak bersama doktor dan nursenya..aq menuju ke rumah makcik aq..rumah makcik aq dekat jew..dalam kawasan hospital..kalu jalan kaki..8 minit dah sampai..

selepas siap mandi dam sarapan..aq duduk-duduk disofa..dalam xsedar aq terlena seketika selama setengah jam..bangun-bangun tidur..aq kelam kabut berlari naik lif pergi ke tingkat 6..
aq tiba dikatil mak..eyh2..mak xada..aq tanya nurse bertugas...

aq :Nurse mana pesakit dekat katil nie??

Nurse :owh..dah tolak bilik mayat la..

aq :menangis..(meraung..)

Nurse :adik..saya minta maaf yang tolak tadi tu pesakit sebelahnya..mak awk ada ni..kami cuma tukarkan katil..

aq :YAALLAH..ALHAMDULILLAH..(aq menjerit panggil nama mak..)lega aq seketika..

***1 jam kemudian..
nafas mak tiba-tiba xnormal..tyme nie suma family aq dah sampai..nenek,atok,maklang,maklong,pakngah,arwah makngah..kami semua xtentu arah..menangis..pakngah hulurkan yassin..kami sekeluarga baca yassin disekeliling mak..adik aq yang bogsu tiba-tiba menangis..
mungkin dia paham, keadaan mak..pada masa tu adik baru umur 5 tahun..tapi dia dah mula memahami..alhamdulillah..


**doktor datang kembali..
kali ini doktor minta izin dari kami sekeluarga untuk bawa mak kew ICU..aq terpinga-pinga..aq merelakan sahaja..sebab tyme tuh mak dah nazak sangat..doktor meminta aq menandatangani surat kebenaran untuk mak melakukan rawatan lebih rapi..aq terus bersetuju..

mak diitotlak ke ICU..tapi kali ni aqterkilan sikt..sebab aq xboleh dah nak jaga mak..hanya doktor pakar saja..aq dibenarkan masuk menjaga mak hanya untuk beberapa jam..seterusnya hanya menunggu dibilik menunggu..

****sayang datang pada hari rabu 9/4/2008 melawat mak..tapi xlama..sebab dalam ICU selain dari family xboleh lama-lama...

sayang mula menitiskan airmata tapi sayang baru jew tengok 10minit..aq yang berbulan-bulan nie..(xpew la..terima kasih sayang sebab awk sudi melawat mak saya)
aq berlagak cool depan sayang..macam-macam sayang pesan..akhirnya aq pula menitiskan airmata..

sayang pon balik..parent mak pula datang melawat..then pesan macam-macam dekat aq..parent mak pula balik..


****keesokkan harinya..KHAMIS(10/4/2008)
aq berada dirumah makcik..bangun dari tidur dalam pukol 7..aq terima 1 panggilan dari hospital..doktor meminta aq segera ke ICU..aq tergopoh-gopoh siap..
aq call adik suruh datang segera..

aq melawat mak..kali ini aq rasa sayup sangat mendengar bacaan yassin yang doktor pasangan ditempat mak..aq meneliti mak sambil menitiskan airmata..aq cuba untuk urut kaki mak..

aq :Mak..alomg datang ni..bangunla..rindu dah berapa hari mak tutup mata jew..bila nk gosip-gosip ni..bangunlah mak..sambil aq menitiskan airmata...nenek..duduk membaca yassin untuk mak(aq period pula tyme nie..so xdapat nak baca yasssin untuk mak..)

telefon aq berdering.....
adoi..sapa pula ni..aq menjawap panggilan tanpa melihat siapa yang call

Along...cepatlah keluar..aq nak tengok mak juga..asyik ko jew..aq ponteng class ni..
tanpa berlengah aq pon keluar..

selang***10 minit 5minit kemudian adik pon keluar dengan menangis...
adik cakap dekat doktor...doktor cakaplah dekat kakak saya..saya xsanggup....



DOKTOR :Ada siapa-siapa nak menatap buat kali teralhir????

aq :Sy doktor..kenapa doktor??

DOTOR :Adik..instifar banyak-banyak...tuhan lebih sayangkan mak adik...adik kena tabah...

aq :itu sy tahu..kenapa dengan mak sy..aq masih xtahu apa terjadi..

Doktor :Mak adik dah xada..sabar ea adik..

aq yang sedang berdiri ketika itu sambil memegang handphone..terus rebah terduduk...meraung memanggil mak...adik terus memeluk aq...along.ko jangan macam nie
aq jerit...doktor tipu...adik memapah aq masuk ke ICU..sebab aq rasa macm dah xberpijak dibumi ni...

****dalam ICU
aq nampak kain putih menutupi muka mak..aq terus menangis...
MAK..JANGAN TINGGALKAN ALONG...ALONG JANJI XTINGGALKAN MAK LAGI..BANGUNLA MAK...ALONG DATANG NI....

pakngah terus mendakap aq...kaklong jangan macamni..xbaikla..kesian mak..pakngah cuba meredakan aq..then membawa aq keluar dari ICU..

aq call sayang..tapi sayang xjawab panggilan..dengan perasaan yang sedih teramat sangat aq text sayang bagitaw pasal mak..then text ex-bf aq..

aq sempat pesan dekat pakngah...pakngah..tolong uruskan arwah mak..orang dah xterdaya....




p/s :MINta maaf..cukuplah setakat ini..aq dah xdapat nk kawal emosi skunk..bengkak dah mata nie..

5 comments:

  1. Salam.

    Paklang bangga dengan kau, Along. Paklang amat berharap agar Along dan adik beradik Along tak pernah jemu untuk mendoakan dan sedekahkan Al-Fatehah untuk kedua orang tua Along yang telah terlebih dahulu mengadap Ilahi. Semua ini adalah dugaan yang perlu dilalui dengan tabah. Paklang sentiasa bersedia untuk membantu Along adik beradik sekiranya bantuan Paklang diperlukan.

    Semuga Roh kedua ibubapa Along sentiasa diRahmati dan ditempatkan dikalangan HambaNya yang beriman. Amin.....

    ReplyDelete
  2. sedeynye...saya yang baca nie pon leh mnitis kan air mate...!!!ummm...syukur saya masih mmpunyai ibu dan bapa...sy yakin 1 hari nnt sy akn lalui sperti yang kamu lalui pada waktu ini...
    alfatihah untu arwah mak kamu...semoga roh nya dcucuri rahmat...amin

    ReplyDelete
  3. sedeykan tapi ini lah dugaan hidup..tak sume orang di uji begini..bersyukurla kepada yang masih ade ibu dan bapa...

    ReplyDelete
  4. along, sedih .. emi paham ape yang along rase. emi rase semua tu. mungkin bezanya, emi hilang abah. tapi pengalaman mengajar kite erti hidup kan. :')
    kadang kadang rindu tu hanya Allah je tau kan. tabah okey :)

    ReplyDelete
  5. yup..emi kire beruntung lagi..actualy along ilang mak dan ayah taw..bkn ada jual mak ngn ayah nie kt mane2..pew2 pon semua nie wt kite makin dewasa dan berdikari..

    ReplyDelete